Cool

7 придобивки што треба да ги знаеме за циметот

  Циметот е еден од најпознатите вкусни мириси на сезоната! Иако циметот ни е на располагање во текот на целата година, ароматичниот, вкусниот и топлиот вкус на зачинот го прават совршен зачин за користење во текот на есенските и зимските месеци. Циметот е лесно достапен и се користи и внатре и надвор од кујна. Толку често […]

Cool

Зачинете го вашиот живот! Со зачини од другите земји

Зачините се продукти кои се употребуват во исхраната не само заради своите хранливи вредности, туку и  заради особениот вкус, мирис и состав. Со својот мирис и вкус го зголемуват апетитот и го олеснуват варењето на храната бидејќи дејствуват стимулативно на лачењето на жолчните сокови. Туѓи зачини Во ова група се вбројуват оние зачини кои се одгледуват во […]

Десерти

Штанглички со мед

Јајцата и шеќерот се изматуваат, потоа се додава циметот, содата бикарона и, на крајотм прашното. Од оваа смеса се пшрави тесто кое се развлекува со дебелина од околу половина cm. Тестото се става во плех, се премачкува со јајца и се посипува со сечкани ореви. Се пече на умерена температура, додека не поцрвени. Печеното тесто […]