Cool

#КулЕдаСиКулинар на Твитер награди

На покана на Јован Димитров, еден од основачите на Блокираме.мк и организаторите на Твитер наградите во Македонија, нашите кулинари имаа можност да се претстават со нивната работа токму на Твитер наградите за 2016 година кои се одржаа на 10.12.2016 во Кино Кулура. Сите кулинари имаа претходно обука од Јован за како правилно се користат социјалните […]

Cool

Кулинарите на социјалните медиуми

Дојде ред кулинарите да научат  нешто повеќе за социјалните медиуми и како тие може да послужат за нивна промоција. Во опуштена атмосфера, во канцеларијата на АРНО, на 27.11.2016, младите ученици учеа за блогови, Фејсбук, Инстаграм и Твитер. Сите отворија профили на овие социјални платформи и почнаа да споделуваат информации од кулинарството, да следат познати готвачи […]

Cool

Младите готвачи „гладни“ за советите од познатиот Марк Де Јонг

На барање на учениците готвачи, и на наше задоволство, Марк Де Јонг се согласи да дојде на мотивациската средба на 04.12.2016. Тој беше дел и од Часовите за готвење кои се одржаа во мај 2016. Тој сподели дека му преставува огромно задоволство да го сподели своето долгогодишно искуство во кујната и да пренесе неколку рецепти […]

Cool

УШТЕ ЕДНА ИНСПИРАТИВНА СРЕДБА: ИДНИТЕ ГОТВАЧИ СЕ СРЕТНАА СО ГЛАВНИОТ ГОТВАЧ ПИТЕР ТАТАР ВО ХОТЕЛ МЕРИОТ

Овој месец на 19/11, седумнаесет ученици-готвачи беа гости во хотел Мериот Скопје каде се сретнаа со главниот готвач Питер Татар. Целта на ова средба беше учениците да се сретнат со професионалец од нивната област, да го слушнат неговото искуство и совети за како да го остварат својот сон. Оваа втора мотивациска средба им овозможи на […]

Cool

Coolinari – инспиративен пример за социјално претприемништво според Барбара Садовска

Прочитајте го интервјуто со Барбара Садовска, претседавач на бордот на директори на Фондацијата за заемна помош „Barka“ основана во Полска. Г-а Барбара во Република Македонија е тим лидер на проектот за поттикнување на социјалното претприемништво, имплементиран од Eptisa и нејзините партнери во конзорциумот а финансиран од ЕУ. Во интервјуто за „Лице в лице“ таа ја споменува и […]

Cool

АРНО и Часовите за готвење – пример за социјално претприемништво во РМ

На 15 -16 јуни 2016 година , Претседателката на „АРНО“ Ирина Јаневска присуствуваше на билатерален семинар на тема: Социо – економски претпријатија  организиран од македонското Министерството за труд и социјална политика во соработка со Министерството за труд и социјална политика на Австрија. Целта на оваа средба беше размена на искуства во областа на социјалното претприемништво, а […]

Cool

НОВО:ПОЧЕТОК НА ИНИЦИЈАТИВАТА  „ЧАСОВИ ЗА ГОТВЕЊЕ“  

(Не)одамна најавената иницијатива „Часови за готвење“ беше официјално промовирана во четвртокот,28.04.2016,  во просторите на СУГС„Лазар Танев“. Во текот на месец мај, граѓаните ќе имаат шанса да научат сами да приготват пад таи, пржен сладолед, модерен таратор, овошна баклава, шкотски стек и други специјалитети со инструкции од готвачите кои волонтерски се приклучија во проектот: Марк де Јонг, […]