Cool

#КулЕдаСиКулинар на Твитер награди

На покана на Јован Димитров, еден од основачите на Блокираме.мк и организаторите на Твитер наградите во Македонија, нашите кулинари имаа можност да се претстават со нивната работа токму на Твитер наградите за 2016 година кои се одржаа на 10.12.2016 во Кино Кулура. Сите кулинари имаа претходно обука од Јован за како правилно се користат социјалните […]

Cool

Учениците одговорија на предизвикот од хотел Мериот

За време на првата средба во хотел Мериот Скопје, готвачот Питер Татар им зададе предизвик на младите готвачи: да спремат рецепт каде главната состојка ќе биде јаболкото. Учениците мотивирани испратија слики и рецепти. Два од нив беа одбрани како најдобри и беа повикани на 14 декември повторно во кујната во хотелот да ги подготват нивните […]

Cool

Младите готвачи „гладни“ за советите од познатиот Марк Де Јонг

На барање на учениците готвачи, и на наше задоволство, Марк Де Јонг се согласи да дојде на мотивациската средба на 04.12.2016. Тој беше дел и од Часовите за готвење кои се одржаа во мај 2016. Тој сподели дека му преставува огромно задоволство да го сподели своето долгогодишно искуство во кујната и да пренесе неколку рецепти […]

Cool

Coolinari – инспиративен пример за социјално претприемништво според Барбара Садовска

Прочитајте го интервјуто со Барбара Садовска, претседавач на бордот на директори на Фондацијата за заемна помош „Barka“ основана во Полска. Г-а Барбара во Република Македонија е тим лидер на проектот за поттикнување на социјалното претприемништво, имплементиран од Eptisa и нејзините партнери во конзорциумот а финансиран од ЕУ. Во интервјуто за „Лице в лице“ таа ја споменува и […]

Cool

Фестивалско кулинарско кулирање

Здружението за социјални иновации „АРНО“, како организација-членка на Националниот младински совет на Македонија, имаше можност да учествува на фестивалот „Д-фест“ со организација на активности и работилници во рамки на проектот Кулинари 2.0. Двајца од највредните кулинари, Јован Богдановски и Антонио Ѓорѓиевски, спремаа разни рецепти кои младите може да ги спремаат и дома. Тие исто така […]

Cool

ТОП 10 здравствени документарци на сите времиња

Ние Кулинари обожаваме да споделуваме моќни животоспасувачки пораки со што повеќе луѓе, затоа што сметаме дека кулинарскиот дух живее само ако се сподели! Се дружиме заедно и при гледање документарни фимови и овој пат ви предлагаме Топ 10 листа. Оваа листа не е составена во никој посебен ред. Ве покануваме да ги гледаме заедно 🙂 May […]