Пецива

Малешевски зелник

Квасецот се раствора во малку вода и се додаваат солта и шеќерот. Брашното се става во вангличка за месење. Растворениот квасец се додава во брашното и се замесува меко тесто. Се меси сè додека тестото не престане да се лепи на рацете и се остава да стаса, да го удвои волуменот. Се дели на 10 […]

Пецива

Кумановски зелник

Од  брашното, квасецот, водата и солта се замесува тесто од кое се прават 20 мали кравајчиња.  Секое кравајче се расукува малку и се мачка со маргарин, па се редат едно врз друго.  Од 10 кравајчиња    се сука голема кора, и се става во тепсија која претходно е намастена со масло за јадење или со малку […]

Пецива

Буден Дедо

Во длабок сад убаво се замесува тестото (исто како за малешевскиот зелник) и се остава да нарасне. Се дели на 5 дела, од кои се сукаат кори, а едната од корите е најголема. Се сукаат 4 кори и се редат во намастен плех, една по една. Секоја се попрскува со масло и со дробено сирење. […]