Cool

Дали знаевте за видовите на печурки?

Во нашите шуми можат да се пронајдат доста голем број на печурки, почнувајќи од рана пролет па се до доцна на есен. Поради пријатниот вкус и мирис многу се употребуваат во готварството. Меѓутоа, постојат и отровни видови на печурки па затоа е потребно да ги набави лице кое доволно ги распознава. Се приготвуваат на различни начини и […]

Cool

Видови на овошје

За правилна секојдневна исхрана потребно е и овошје. Се зема во помали или поголеми количества, свежo или во вид на сок, напивка, компот и во состав на разни слатки и сладоледи. Калоричната вредност на овошјето е многу мала. Но затоа е богата со витамини и минерални матери. Се дели на… Јаболчесто- (јаболко, круша) Зрнесто- (грозје, […]

Cool

Зачинете го вашиот живот! Со зачини од другите земји

Зачините се продукти кои се употребуват во исхраната не само заради своите хранливи вредности, туку и  заради особениот вкус, мирис и состав. Со својот мирис и вкус го зголемуват апетитот и го олеснуват варењето на храната бидејќи дејствуват стимулативно на лачењето на жолчните сокови. Туѓи зачини Во ова група се вбројуват оние зачини кои се одгледуват во […]