Обезмастеното млеко не е здраво!

Пиењето млеко на дневна база секогаш се сметало како корисно за здравјето, особено за коските и забите. Но, скоро секој совет не упатува кон обезмастените опции на млечни производи. Сепак секогаш имало недостаток на докази дека овие опции се поздрави.

Опасноста во контроверзните млечни производи

Еден истражувач и педијатар од Харвард, има цел да ги едуцира луѓето за јадење и пиење безмасно млеко. Според Давид Лудвиг, млекото и млечните производи не се добри за човековото здравје бидејќи тие имаат засладувачи кои можат да го оштетат телото. Една чаша на  млеко со 2% масленост веќе има 12.3 г шеќер, што е екуивалентно на процесирани слатки и чоколодото. Иако одлучуваме да одиме на обезмастено млеко, сепак консумираме многу шеќер и опасни материи.

Истражувањето кое што беше објавено во весникот на Американската асоцијација на педијатри, докажа дека пијалоците со голема вредност на шеќер му штетат многу на организмот. Всушност, тие предизвикуваат дијабет, дебелина(obesity) и други воспалителни болести. Шеќерот не е здрав, особено ако консумираме големи количини на дневна база.

Време е да престанеме да пиеме обезмастено млеко

Тоа не само што не е здраво, но исто така не е природна храна. Овие млечни производи поминуваат низ повеќе процеси што им ја намалуваат процентот на масленост, и го подобруваат во вкус. Низ овие процеси им се додава шеќер, па и затоа предизвикуваат вишок на килограми. Нажалност, маркетингот ни ги нуди секогаш како добра алтернатива и со голема препорачливост.

Истражувачот Лудвиг го преферира полномасното млеко бидејќи тоа содржи здрави масти. Додека трансмастите и полинезаситените масти се лоши за здравјето, нурнатите (immersed) масти кои се наоѓаат во млекото се добри за телото.

Имајќи го ова на ум, наместо да избегнуваме масти во млекото, изберете полномаслено млеко.