Кефир:што е и како да го употребуваме?

Кефир е традиционален пијалок на Блискиот Исток кој има неверојатни здравствени придобивки. Нашите претци биле многу добро свесни за својата исцелителна моќ со тоа што ‘кефир’ потекнува од турскиот збор “Keyif“, што значи “добро чувство. Кефир е направена од било кој тип на млеко (кравјо, козјо, кокосово, млечни производи, камила) со додавање на желатин или бел ‘карфиол “или” корален “вид на жито кое го ферментира млекото.

Овој процес на ферментација создава газиран, кисел вкус на млечен производ,кој е преполн со пробиотички бактерии и квасец. Тоа е, исто така, e натоварен со многу витамини, хранливи материи и минерали кои се лесно сварливi. Зрната треба да се отстранат со пластична цедилка пред конзумирање и се додава на нова серија на млеко со мала количина на оригиналниот, чист кефир.

Што го прави кефирот уникатен?

Студиите имаат откриено дека кефирот има многу неверојатни ефекти врз здравјето. Еве само неколку од терапевтските придобивки од кефир:

  • Анти-канцерогенен: Внесувањето на ферментирани млечни производи го  намалуваат ризикот од рак на дојка кај жените.
  • Анти-туморно: Кефирот ја намалува големината на туморот и појавата на рак. Во одредена студија на глувци со индуциран рак на дојка откриле дека во рок од само 27-дена од консумација на кефир, големината на туморот се намалила и корисните имуни клетки се зголемиле.
  • Анти-микробиолошки: кефирот има антибактериско дејство против многу штетни организми, особено оние што се однесуваат на гастроинтестиналниот тракт и вагината. Лабораториски испитувања откриле дека кефирот има превентивен ефект против бактериски инфекции, вклучувајќи Е coli, Листерија и Салмонела.
  • Имунолошкиот систем: кефир го зголемува бројот на корисни имуни клетки во телото, која го зајакнува имуниот одговор.
  • Антиинфламаторен: Истражувањата откриле дека кефирот има анти-инфламаторен ефект во телото.НАЗДРАВЈЕ СО ЧАША КЕФИР!