Состојки.
300g путер
300g брашно
2 литра млеко
25 грама сол

Бешамел

Путерот се растопува во одреден сад. Му се додава брашното и се пржи, водејки притоа сметка да не потемни, туку да има светло виолетова боја. Му додаваме загреано млеко и го оставаме на шпорет се додека не се згусни.
Вака приготвениот бешамел се чува на топло место се до неговата употреба. Бешамелот го користиме како основа за повеќе сосови и поврзување на некои јадења.