Повик за ученици

Драги средношколци од училиштата „Лазар Танев” и „Лазар Личеновски”, Дали сакате да бидете дел од крерирањето на првата гастро-мапа во Скопје? Дали сакате да ги истражувате прекрасните места во Скопје и Сараево? Дали сте заинтересирани за рачни изработки и кул сувенир? Дали го гледате социјално претприемништво во вашата иднина? Дали сакате да стекнете нови пријатели? Имаме нешто за…

Тимот на Кулинари на утринската програма на Телма

Во среда на 20.02.2019 тимот на АРНО и Кулинари составен од, Ирина Јаневска претседател на АРНО, Ирена Димитровска, координатор на проект и Андреј Ѓорѓиевски претставник од третата генерација Кулинари 3.0 гостуваа во утринската програма на ТВ Телма. Повод за гостувањето беше тековниот проект во организација на АРНО, „Часови за готвење слоу фуд“, мотивите, целите и…

По распродадениот трет час, продолжуваме со ваучерите за четвртиот час „Протеински растенија“

Следно на менито на „Часови за готвење слоу фуд“  е четвртиот ччас, „Протеински растенија“. Ваучерите за овој час можете да ги купите преку веб страната на Купи Карти За Се  или на следниов линк. За оние кои првпат купуваат карта преку Купи Карти За Се, повелете инструкции како да купите ваучер: На почетната страна на Купи Карти За Се, пронајдете ја…

Иновативни рецепти и работна атмосфера на вториот час за готвење „Тркало на сезоните“

Задоволни сме што можеме да објавиме дека на 26.01.2109 (сабота) во кујните на СУГС „Лазар Танев“, тимот на АРНО во соработка со Слоу Фуд-Водно го организраше вториот час од серијата „Часови за готвење слоу фуд“, под наслов „Тркало на сеозните“ со шеф, Бобан Симоновски. И овој пат на самиот почеток од часот, Бојан Митковски од…

Петта средба со Кулинари 3.0

По новогодишните празници, а пред одржувањето на вториот час „Сирење на трпезата“, на 18.01.2019,  ја одржавме петтата средба со учениците од генерацијата Кулинари 3.0. Средбата ја започнавме со проверка на домашната задача што им ја зададовме на учениците на претходната, четврта средба. Инспирирани од анимираниот филм Рататуи, учениците-готвачи ни споделија која личност во нивниот живот…

Следно на менито, ваучери за третиот час „Месеници од тефтерот на баба“

Следно на менито на „Часови за готвење слоу фуд“  е третиот час, „Месеници од тефтерот на баба“. Ваучерите за овој час можете да ги купите преку веб страната на Купи Карти За Се или на следниов линк. За оние кои првпат купуваат карта преку Купи Карти За Се, повелете инструкции како да купите ваучер: На почетната страна на Купи Карти…

Трето место на наградите за сајт на годината

На 13.12.2018 во Еу Инфо центарот, во Скопје, тимот на АРНО и третата генерација на Кулинари 3.0, присуствуваа на доделувањето на наградите за сајт на годината. Горди сме на нашата веб-дизајнерка, Викторија Крстеска, која е заслужна што можеме да кажеме дека оваа година сме добитници на третата награда во категоријата „Храна и здравје“. Следната година…

Час за готвење „Риби од нашите води“

За рибата се тврди дека е најздравото месо што може да се јаде: нискокалорична е, содржи многу белковини и омега-3 масни киселини. На македонската трпеза рибата е дел од автентичната и традиционална подготовка на храна. За да ги совладате потребните вештини и запливате во кулинарските води, пријавете се на часот за готвење „Риби од нашите…

Час за готвење „Протеински растенија“

Време е повеќе да ги вклучиме мешунките во секојдневната исхрана. Потценети како група на производи тие имаат извонреден спектар на здравствени и еколошки придобивки (намален ризик од срцеви заболувања, регулирањето на телесна тежина, а и се  богат извор на протеини). За тие да станат чест гостин на вашата трпеза пријавете се на часот за готвење…

Час за готвење „Месеници од тефтерот на баба“

Брашната и сукалата се традиционално присутни во кујните на нашите семејства, и така  месениците стануваат важен дел од исхраната. Месениците се дел од нашите прехранбени навики и се столб на македонската пекарска традиција. За да ја научите филозофијата на подготовка на месеници  „од брашно- до уметност“ пријавете се на часот за готвење „Месеници од тефтерот…